Saltaire Village, World Heritage Site
Date:
Image by Tom Woolley

 

 

 

Saltaire Village World Heritage Site
Saltaire & Tourism
   
Back button | Home | Saltaire | Treasure Hunt Answers
The Answers!
Here you will find the answers to Eddie Lawler's Saltaire Family Treasure Hunt. We hope you've had fun exploring Saltaire and pondering the questions.
Download the Answers to print

Acrobat File Download >

Simple text file download >

The Answers to Eddie Lawler's Saltaire Treasure Hunt

1. Larger than life, beneath his gaze Is where the Sunday music’s played.
Answer: Titus Salt

2. That was a doddle, but who’s the sculptor? And where was the artist based – that’s stumped you?
Answer: F Derwent Wood, London. The Foundry was Alessandro Parlanti, Fulham, London

3. Which Turkish goat provides mohair One of the wools used in Saltaire?
Answer: Angora

4. And why’s this statue there? What date Does all this fuss commemorate?
Answer: Salt's 100th birthday and 50 years since the opening of the Mill

5. Down below’s another year It’s when a half moon first appeared.
Answer: 1870

6. Saltaire is sandstone on the whole But what stone is the drinking bowl?
Answer: Granite

7. Now promenade to find in stone Where’s flowers, pumpkins, fruit and cones?
Answer: The shelter

8. Then find the old park-keepers home How many fires kept him warm?
Answer: 7

9. Don’t cross the bridge, until you’ve spotted Small creature eating fruit – you’ve got it?
Answer: A bird

10. And as you cross the River Aire Big chimney rings a bell – but where?
Answer: Venice

11. Church pillar capitals – Ionic? Corinthian? Doric? Polyphonic?
Answer: Corinthian

12. Two naked ladies!!? Mermaids?? See ’em?? Yes! They’re on the
Answer: mausoleum

13. Stars in church windows, and on Salt’s crest How many on his place of rest?
Answer: 27

14. Cross front of t’Mill for quite a hike Another woolly animal minds the bikes.
Answer: Alpaca

15. And below big chimney is his pal Saltaire trade-mark, rings his bell.
Answer: Belwarp

16. Uphill, a monogram twice to prove “I built this school” – two gables-worth.
Answer: TS

17. Bird in the crest – is it a seagull Ostrich, vulture – or an eagle?
Answer: Ostrich

18. Two more ladies – flimsy skirts on Symbolise the all-round person.
Answer: Arts and Science (above Victoria Hall main door)

19. Ye gods! That one far right’s the feller No pub – but wine in Titus’ cellar.
Answer: Bachuus

20. Which of the four proud leonine beasts Sits on a plinth the most South-East?
Answer: Peace

21. The style of arches up the road - what’s different from the ones below?
Answer: Pointed (Gothic)

22. Date in window over door tells you what is now no more
Answer: 1868

   

Website designed and maintained by P. A. Reynolds
Copyright saltairevillage.info, 2006 to present
Proud to be hosted by Green ISP