Saltaire Village, World Heritage Site
Date:
Image by Tom Woolley

 

 

 

Saltaire Village World Heritage Site
Saltaire & Tourism
   
Back button | Home | Saltaire, Architecture and History | New Mill
New Mill (built 1868)
Located at the bottom (north end) of Victoria Road
Listed Grade II*

These notes are extracted from the Word Heritage Committee Nomination Document, 2001. You can download this comprehensive document from this website.
[You will need Acrobat Reader. If you don't have Acrobat Reader, you can download the software FREE.ACROBAT READER GET ACROBAT READER - FREE!]
Photographs and images are additional and are credited.

Designed by Lockwood and Mawson the New Mill stands on the site of Dixon Mill. Further additions are dated 1871, including the Dye House.  Constructed in similar materials to the main mill complex, the New Mill has two four-storey blocks with lower sheds attached to the north and east.  The larger block, running parallel to the canal, faces south and has twenty-eight bays by four bays of industrial casement windows.The other block, on the west side of the group, has fourteen bays of industrial casements, with segmental heads to its west facade. There is a projecting wing at the left and to the right, there is a small entrance lodge.

Between the two blocks is the ornate chimney, which is based upon the campanile of the church of Santa Maria Gloriosa dei Frari in Venice. It has a square tower with paired round-arched sunken panels, above which are three-light round-arched louvered openings with hood moulds.  An octagonal lantern with round-arched opening surmounts a deep-bracketed cornice.

New Mill - present

The New Mill was extensively refurbished in 1992/3 at a cost of over £1million.  It is now in a good state o frepair and fully occupied.  The western end of the New Mill has been converted to offices for Bradford Health Authority and the canal side building into 98 privately owned apartments.  This work involved the partitioning of the original large workspaces, but is reversible. Vehicular access was created through the basement areas.

 

   

Website designed and maintained by P. A. Reynolds
Copyright saltairevillage.info, 2006 to present
Proud to be hosted by Green ISP